Checklist voor cursisten

Op dit moment kan iedereen die maar wil aerial & pole-lessen aanbieden. Dit komt de omvang, bekendheid en toegankelijkheid van de sport ten goede, maar niet altijd de kwaliteit. Wij gaan er vanuit dat elke instructeur de beste intenties heeft en zijn best doet om kwaliteit en veiligheid te waarborgen. Om je toch een beetje op weg te helpen geven we je graag 10 tips waar je op kan letten als je ergens lessen wilt gaan nemen, om te weten dat je in goede handen bent. Neem ze goed door en ga voorbereid op pad! Ook als je al ergens lest kan het geen kwaad om eens kritisch naar deze punten te kijken.

  1. Aerial & Pole is een intensieve work-out. Lessen zouden altijd een vorm van warming-up en cooling-down (stretchen) moeten hebben.
  2. Grip op de paal of hoop is van belang. Het gebruik van grip-producten zoals bijv. magnesium moet mogelijk zijn. Sommige studio’s bieden dit ook aan, soms moet je dit zelf meenemen, maar gebruik zou nooit geweigerd mogen worden. Tip voor jezelf: Nooit (zonnebrand)cremes of bodylotions opsmeren de dag van de les, dit is gevaarlijk voor jezelf én voor anderen! Een goede instructeur vertelt je dit.
  3. Let op hoe omgegaan wordt met hygiëne in het kader van veiligheid. Het is belangrijk dat palen en ingetapete hoops gepoetst worden, niet alleen voor de bacteriën, ook voor de grip. Een vloer mag niet glad zijn door bijv. vloeistoffen of zweet. Kauwgom e.d. zou niet toegestaan moeten zijn, omdat dit in je keel kan schieten. Verder is het prettig als de ruimte kan ventileren en/of er voorzieningen zijn om de ruimte te koelen zoals ventilatoren of airco.
  4. Palen moeten goed vast staan en mogen nooit zomaar omvallen of ineens een stuk kunnen verschuiven. Aerial apparatus moet stevig vasthangen en niet zomaar los kunnen schieten of kunnen zakken. Als er iets verplaatst: ga er niet in. Je veiligheid is dan niet gegarandeerd! Een instructeur moet vaardig zijn de materialen juist te bevestigen, deze bevestiging te testen en bij te stellen indien nodig.
  5. Het is onze aanbeveling dat in elke lesruimte matten aanwezig zijn. Hoewel je ook mét mat voorzichtig moet zijn, vergroot het de veiligheid bij het onverwacht of ongewenst neerkomen. Controleer of er matten aanwezig zijn.
  6. Heeft de instructeur een (actueel geldig) EHBO-diploma? Zorg voor jezelf en vraag ernaar. Instructeurs raden wij aan om het EHBO-diploma zichtbaar in de lesruimte te plaatsen, om duidelijkheid te bieden.
  7. Een goede instructeur kan een student “spotten”. Dat wil zeggen dat de instructeur de student vasthoudt in zijn beweging en zo weet hoe te begeleiden, ondersteunen en vangen. De instructeur moet hierin zekerheid tonen, controle hebben en zo vertrouwen en veiligheid bieden. Het is lastig als beginner om dit in te schatten, maar observeer de instructeur wanneer deze bezig is met anderen en vertrouw op je eigen veiligheidsgevoel.
  8. Een instructeur kan je uitdagen, maar je zou nooit verplicht moeten worden om iets te doen wat je niet wilt. Je moet het idee hebben dat de dingen die van je gevraagd worden passend zijn voor jouw niveau. Ook dit is als beginner lastig in te schatten, maar een richtlijn is dat de dingen die je doet gefaseerd opgebouwd worden. Bijvoorbeeld dat je bij pole eerst de basis van het draaien en vervolgens klimmen heb gehad en zo voldoende knijpkracht in je handen hebt ontwikkeld, voordat je op de kop gaat.
  9. Spierpijn en ook blauwe plekken na een les horen er enigszins bij, maar je zou na een les nooit ernstigere pijnen of ongemakken moeten ervaren. Vertrouw niet blind op een instructeur die zegt “dat het erbij hoort”, “dat je daar nog wel aan went”, of soortgelijke opmerkingen.
  10. Tot slot moet je je in de les, bij de instructeur en op de locatie goed voelen. Natuurlijk is het starten met een nieuwe sport ook altijd spannend en soms ongemakkelijk omdat nog niet alles meteen lukt, maar je moet voelen dat je in een omgeving bent waarin je gesteund wordt om te groeien en ontwikkelen, op jouw eigen tempo. Volg je intuïtie en je gezond verstand!

Nu ben je klaar om op zoek te gaan naar een geschikte leslocatie!

Reacties zijn gesloten.