Toelichting competities

Het NK Aerial & Pole bestaat uit meerdere competities.

  • Pole Sport
  • Artistic Pole
  • Ultra Pole
  • Para Pole
  • Aerial Hoop
  • Artistic Hoop
  • Open Competitions

 POLE SPORT

De meest bekende en oorspronkelijke vorm van paalsport. Een wedstrijd waar het vooral draait om de atletische prestatie. Het is ook de meest strenge competitie met een uitgebreid reglement, de Code of Points met Rules & Regulations. Er zijn verplichte onderdelen en een groot overzicht met mogelijke moves onderverdeeld in de elementen kracht, lenigheid, draaien (spins), deadlifts en voor duo-deelnemers diverse partnerelementen. Er moet gewerkt worden met zowel een static als een spinning paal.

Ga hier naar de documenten behorende bij IPSF endorsed competities.

Binnen de competitie Pole Sports zijn er diverse categorieën waarin deelnemers ingedeeld worden, gebaseerd op leeftijd en gender, solo of duo en sinds 2020 divisie Elite of Professional.

Sinds 2017 heeft de IPSF ook een beeldbank van deze compulsories: http://www.polesports.org/free-videos/code-of-points-catalogue/

 ARTISTIC POLE

Artistic Pole is in 2018 geïntroduceerd op het NK en was een succes. In deze categorie draait het om acts met expressie in en om de paal. Er is veel vrijheid, er zijn geen verplichte onderdelen en daardoor volop ruimte om je choreografie vorm te geven of meer te werken vanuit een flow. Uiteraard, zoals in alle onderdelen gaat het om een goede uitvoering met kracht en flexibiliteit, maar hier telt vooral de podiumpresentatie. Je hebt de keuze of je de palen op spinning of static wilt.

Er zijn verschillende gender- en leeftijdscategorieën, startend vanaf 14 jaar tot een 50+ categorie. Ook hier kan men kiezen voor solo of duo.

Ga hier naar de documenten behorende bij IPSF endorsed competities.

 ULTRA POLE

In 2018 werd er een demo gehouden op het NK en vanaf 2019 staat deze competitie officieel op het programma. Deze categorie is een battle tussen 2 atleten, met opzwepende muziek van 120-140 BPM, op een static paal, waarbij tricks, dynamiek, stunts en innovatie tellen. Elke atleet laat gedurende 30 seconden zijn of haar stijl zien, waarna de andere atleet het overneemt. Daarna wordt nog eenmaal gewisseld zodat er in totaal 2 minuten per ronde zijn, waarna de winnaars doorgaan naar de volgende battle. De beste zullen door dit knock-outsysteem in de finale tegen elkaar moeten strijden en alles uit de kast moeten halen om jury en publiek omver te blazen. Het is volledig freestyle waardoor je de kans krijgt jouw unieke stijl te showen. Er zijn maar 2 categorieën: vrouw en man. Vanaf 16 jaar kun je meedoen.

Ga hier naar de documenten behorende bij IPSF endorsed competities.

 PARA POLE

Deze variant op de competitie Pole Sports richt zich op atleten met een beperking waardoor zij geen gelijke kansen zouden hebben naast een atleet zonder beperking.
In Para Pole gelden grotendeels de regels van de Pole Sports, maar her en der aangepast op de mogelijkheden van de para-atleet. Zo hoeft de paal niet in zijn volledige hoogte gebruikt te worden en worden er geen punten afgetrokken voor de lijn van de lichaamsvorm in een oefening. Omdat ook de ene beperking niet gelijk is aan de andere zijn er 3 categorieën: verminderde spierkracht, missende ledematen en visuele beperking, met nog eens zijn eigen aanpassingen in regelgeving. Binnen deze categoriën zijn er nog subcategorieën aangewezen die de mate van de beperking aanduidt, om zo iedereen een eerlijke en gelijke kans te geven. 

2018 was in Nederland de primeur van Para Pole, binnen de Open Competitions. Uit Nederland hebben zich nog geen atleten bij ons gemeld met interesse. Ken je iemand met een beperking passend bij de Rules & Regulations, laat het ons weten, wij komen graag met deze personen in contact om te zien of zij interesse hebben deel te nemen aan het NK!

Ga hier naar de documenten behorende bij IPSF endorsed competities.

AERIAL HOOP (de 1e discipline binnen Aerial Sports)

In 2019 is voor het eerst een Aerial Sports discipline toegevoegd aan het NK, namelijk Aerial Hoop. De IPSF zal de komende jaren zijn werkveld verbreden naar luchtacrobatiek, op verzoek van GAISF en het IOC. Na Aerial Hoop zullen ook gefaseerd Aerial Pole, Aerial Silks en nog andere vormen toegevoegd worden. Het gaat hierbij om de sportieve competitie (waarmee het zich onderscheidt van de circusshows) waarbij de atleet een strikte Code of Points volgt, net zoals bij Pole Sports.

Ga hier naar de documenten behorende bij IPSF endorsed competities.


ARTISTIC HOOP

Deze discipline is nieuw toegevoegd in 2021, toen de competities via video-opnamen plaatsvond i.v.m. Covid-19. Artistic Hoop heeft dezelfde basis als Artistic Pole, maar dan in de aerial hoop. Dus ook zonder verplichte onderdelen, met de focus op expressie, verhaal en podiumpresentatie.

Ga hier naar de documenten behorende bij IPSF endorsed competities.

OPEN COMPETITIONS

De Open Competitions bestaat uit bovenstaande competities (Pole Sport, Artistic Pole, Ultra Pole en Para Pole, Aerial Hoop, Artistic Hoop) op het hoogste niveau, maar is alleen toegankelijk voor niet-Nederlandse atleten. Elke nationale kampioenschap biedt deze mogelijkheid zodat ook atleten die niet een eigen erkende competitie hebben zich toch kunnen kwalificeren voor het WK. Je mag hier dus aan meedoen als je niet Nederlands bent en het land waar je voor uitkomt geen eigen nationale competitie die door het IPSF erkent is heeft. Zo zijn atleten uit België al jaren onderdeel van ons NK.

Reacties zijn gesloten.