EHBO

Iedereen die voor een groep leidt als instructeur, of een atleet begeleidt als coach raden wij zeer dringend aan om een EHBO-diploma te behalen. Leerlingen rekenen erop dat ze bij jou in veilige handen zijn. Naast veiligheid voor anderen is het ook voor je eigen inzicht en veiligheid verstandig om te doen. Iedereen die professioneel met paalsport bezig is kan niet zonder EHBO-diploma. Wenselijk is daarnaast om ook nog de nodige kennis van het menselijk lichaam te hebben. (Daarvoor raden wij de scholing van IPSF aan: Anatomy, Physiology & Biomechanics)

Ben jij cursist? Controleer hoe veilig je bent in je les en vraag aan je instructeur wat voor certificering(en) deze heeft. Ga er niet blind vanuit dat een instructeur dit heeft! Helaas wijst de praktijk namelijk vaak anders uit. Tip voor instructeurs en coaches: hang je EHBO-diploma (en andere certificeringen) op een duidelijk zichtbare plek op, bijvoorbeeld in je lesruimte. Dat schept duidelijkheid en vertrouwen!

KIES VOOR ORANJE KRUIS!

Als je nog geen diploma hebt is het goed om een cursus te volgen met Oranje Kruis certificering. Alleen met die certificering ben je gegarandeerd van een kwalitatieve cursus. Helaas is er ook veel ander aanbod, maar weet je dan niet zeker of je voldoende kennis krijgt en de juiste vaardigheden leert. Heb je al een (geschikt) diploma, maar is deze niet meer geldig of zal die binnenkort verlopen, dan is er de mogelijkheid een verkorte cursus of verleng-examen te doen. Je hebt dan immers al een hoop kennis die enkel opgefrist hoeft te worden. Het certificaat van het Oranje Kruis heeft een geldigheid van twee jaar. De geldigheid van jouw diploma’s is te checken op de Portal van het Oranje Kruis.

AANSPRAKELIJKHEIDSVERZEKERING

Een zeer mooi bijkomend voordeel is dat iedereen met een geldig Oranje Kruis diploma die eerste hulp verleend automatisch verzekerd is voor aansprakelijkheid. Het gaat hierbij zowel om schade aan personen als zaken, denk bijvoorbeeld aan een kapotte bril. Zo kun je zorgeloos eerste hulp verlenen, zonder angst voor schadeclaims. Meer hierover in dit document.

KOSTEN

Een EHBO cursus is een investering in jouw eigen kwaliteit. Het is onbetaalbaar om te weten hoe je moet handelen op het moment dat zich iets voordoet. Veel verzekeringen vergoeden de kosten of een deel ervan, informeer hiervoor zeker bij jouw zorgverzekering. Als ondernemer kun je de kosten uiteraard onder scholingskosten scharen. Tot slot zijn er veel lokale EHBO-verenigingen die een Oranje Kruis EHBO cursus of examen aanbieden tegen een gunstiger tarief met de voorwaarde dat je lid wordt. Dit kan interessant zijn, maar laat je wel informeren over de voorwaarden. Zo staat er soms tegenover dat je bijv. eens per jaar als vrijwilliger beschikbaar bent voor de vereniging.

EHBSO?

Naast de cursus EHBO bestaat er ook de kwalificatie EHBSO: Eerste Hulp bij Sportongevallen. Deze cursus is een aanvulling op de standaard EHBO, met een stukje herhaling, maar gaat specifiek in op het handelen bij veelvoorkomende ongevallen in de sport, zoals spierletsel. Ook leer je preventief te handelen door de kennis die je opdoet in deze cursus.

BHV

Naast EHBO is het hebben van BHV een aanrader voor wie studio-eigenaar of instructeur is. Hiervoor hebben we een aparte informatiepagina aangemaakt: www.paalsportbond.nl/bhv

Reacties zijn gesloten.